flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЯК ДІЙСНО СПІВПРАЦЮЄ ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД В ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ ІЗ ЛЮДИНОЮ?!

11 жовтня 2017, 09:37

Досить часто зустрічаєш в сучасних дискусіях розмови про ідеологічні та концептуальні основи якості роботи суду із наголошенням на те, що суд має функціонувати задля того, щоб громадяни відчували його як реальний інструмент захисту, про необхідність покращення роботи суду, встановлюючи стандарти діяльності суду, поради щодо їх застосування і використання для планування вдосконалень роботи судової установи.

Не існує єдиного та універсального визначення стандартів діяльності суду. В кожній країні вони розробляються з урахуванням її специфіки.

Однак, вони не можуть суперечити фундаментальним правам людини на справедливий суд, принципам демократичного управління, загальним етичним стандартам суддівської професії, тощо. Такі базові положення містяться в міжнародноправових документах (перш за все, в міжнародних та регіональних конвенціях про права людини), в документах, що відносяться до так званого «м’якого міжнародного права» (висновки, рекомендації, резолюції тощо міжнародних та міжурядових органів), в конституціях та загалом національному законодавстві.

Світовий досвід дає приклади різних підходів до формулювання таких стандартів. Наприклад, в США ще з початку 80-х років на різних рівнях судової системи йде активна діяльність з розробки та впровадження стандартів. Досить ефективним інструментом є Стандарти Діяльності Судів Першої Інстанції. Майже три десятиріччя аналогічні розробки йдуть в Європі, як на рівні міжурядових органів (перш за все, Ради Європи) так і на національному рівні (наприклад, виміри якості, розроблені пілотним проектом оцінки діяльності судів Апеляційного Округу Рованіємі (Фінляндія).

На сьогодні, існує Міжнародний Консорціум з досконалості суду, метою якого є об’єднання міжнародних зусиль задля розробки системи цінностей, концепцій та інструментів, яку суди по всьому світові можуть використовувати для покращення якості здійснення судочинства та адміністрування судів.
Для України це є актуальним завданням, яке обговорюється в практичній площині.

І все таки що таке суд в демократичному суспільстві, чи функціонує задля того, щоб громадяни відчували його як реальний інструмент захисту. Чи дійсно працює?

Мова піде про Овідіопольський районний суд Одеської області, а точніше про співпрацю працівників апарату суду із людиною в конкретній ситуації.

Ситуація:

У серпні 2017 року до мене звернулись спадкодавці із проханням допомогти вирішити їх справу, яка тягнеться із 2013 року, бігаючи від нотаріуса до БТІ та інших установ але безрезультатно. Питання моїх клієнтів за моєю участю було вирішено за декілька місяців. По суті мною було зроблено дві головні дії, це подання позову в інтересах мого клієнту про визнання його права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, та подання інформаційного запиту до архіву Овідіопольського районного суду Одеської області. Ключову роль у вирішенні даної справи відіграла саме співпраця із апаратом суду, а саме із архіваріусом Овідіопольського районного суду.

Завдяки своєчасній відповіді архіваріуса в особі Тімохіної Олени Анатоліївни, яка на протязі одного дня надала інформацію щодо «Рішення Овідіопольського районного народного суду Одеської області 1986 року про затвердження Мирової Угоди про розподіл майна подружжя», права моїх клієнтів які близько 4 років не визнавались, були захищені за декілька місяців із винесенням Рішення суду про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, що на сьогодні є досягненням завдяки професійності та співпраці працівників апарату суду.

Можна зараз провести порівняльний аналіз співпраці працівників апарату Овідіопольського районного суду Одеської області з особистої практики із іншими, але сьогодні не хочеться вказувати на помилки інших, а навпаки звернути увагу на конкретних осіб, які є зразком для вдосконалення у співпраці із адвокатами, юристами та простими людьми, співпраця із якими прискорює вирішення справи по суті.

У вирішенні тієї чи іншої справи багато чого залежить саме від співпраці фахівця та його бажанні своєчасно вирішити справу не затягуючи її розгляд заробляючи гроші.

Хочу відзначити також і те, що це не поодинокий випадок коли працівник суду відноситься із розумінням та незалежно від соціального статусу людини яка звернулась, своєчасно надає послугу бажаючи допомогти.

Відповідаючи на питання «Чи дійсно суд співпрацює із людиною, фахівцем…» – так дійсно, але, одного Вашого бажання співпрацювати замало, необхідно діяти, і ваші дії мають бути чіткі та своєчасні, для якісної співпраці.

Фахівець у галузі права
Каріне Амірян

© Правда НД, 2017 рік

http://pravdand.com/